Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad folk på stan tycker om samarbetet mellan Moderaterna, med HåGe Persson i spetsen, och Socialdemokraterna med Leif Pettersson. Foto: Anders Hansson/SVT

Röd-grönt eller röd-blått i Ludvikapolitiken: ”Ingen skillnad alls”

Uppdaterad
Publicerad

Ludvika kommun var först ut i Dalarna med ett politiskt styre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Sedan 2018 har kommunen haft ett blocköverskridande samarbete som nu fortsätter och efter årets val har konceptet spridit sig till flera andra dalakommuner.

I Ludvika har samarbetet mellan S, M, L och KD fungerat bra sedan 2018, även om det enligt kommunalrådet Leif Pettersson (S) blivit en del kompromisser. Samarbetet fortsätter nu, så när som på att Liberalerna valt att hoppa av.

Politiken, som tidigare var styrd av S, V och MP, har enligt kommunalrådet inte påverkats nämnvärt trots de ideologiska skillnaderna.

– Inte så mycket. Det finns vissa givna ramar inom vilka en kommuns beslut måste röra sig, och jag tycker att det senaste samarbetet har gått bra, säger Leif Pettersson (S) som varit med under bägge mandatperioderna.

På stan märker folk som SVT pratat med ingen större skillnad på vem som styrt.

– Ingen skillnad alls, säger Ludvikabon Johnny Holmberg.

I klippet ovanför ser du fler åsikter om det blocköverskridande majoritetssamarbetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Hansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.