Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår uppfattning är att vi vill ha en borgerlig regering” Centerpartisten och kommunalråd Ulrica Momqvist går emot partiledaren Annie Lööfs hållning om ett eventuellt stöd till en S-ledd regering. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Centern i Rättvik går emot partiledningen: ”Vill inte vara stödparti till S-block”

Uppdaterad
Publicerad

Det styrande Centerpartiet i Rättvik har en annan uppfattning i regeringsfrågan än partiledningen med Annie Lööf i spetsen. Rättvikscentern vill att partiet tydligt ska markera att man är ett borgerligt parti som inte ska förknippas med det rödgröna blocket.

I SVT:s valkompass för Rättviks kommun skriver den lokala centeravdelningen att “om vi uppfattas som ett stödparti till det socialistiska blocket är det förödande för vår profil”.

Detta går stick i stäv med de uttalanden som partiledaren Annie Lööf gjort om att hon kan tänka sig att ge stöd till en (S)-regering efter valet, under vissa förutsättningar. 

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

– Vår uppfattning är att vi vill ha en borgerlig regering med Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, säger Rättviks kommunalråd Ulrica Momqvist (C), som inte vill svara på frågan om inte det också innebär stöd från Sverigedemokraterna.

Lång Centerdominans i Rättvik

Oppositionsföreträdaren Daniel Wenngren (S) tycker att Rättvikscentern är ganska kategorisk när det gäller regeringsfrågan. 

– I valet kan det ju bli ett läge där de måste förhandla. Det är en del av den demokratiska processen, säger han. 

På det lokalpolitiska planet i Rättvik är det Centern som är det dominerande partiet sedan många år tillbaka. I kommunfullmäktige har partiet 13 mandat vilket innebär 33 procent av rösterna. Socialdemokraterna är näst störst med 10 mandat och 25 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet