Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill ha ett så litet avtryck som möjligt” – följ med hem till Camilla Storm och till byns gemensamma bytesbutik och hör om tre omställningar hon gjort för att minska sin påverkan på klimatet. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Camilla flyttade till Orsa för att minska sitt klimatavtryck – så ställde hon om

Publicerad

Hon levde tidigare ett liv i det hon kallar för konsumtionsspiralen, men efter att Camilla Storm hittat till Skattungbyn i Dalarna har livet fått en annan inriktning.

– Man kan påverka bara genom att göra det enklare för sig själv, säger hon.

Orsa är den kommun i Dalarna och en av de kommuner i landet med lägst utsläpp av växthusgaser från hushållskonsumtion. Byn Skattungbyn i Orsa kommun lyfts av bland annat kommunen som ett exempel på hur innevånarna bidrar till kommunens låga utsläpp. 

I Skattungbyn finns en gemenskap kring att leva klimatsmart. En kultur som skapats och hålls vid liv tack vare ”Skattungekursen” – en kurs i hållbar livsföring och omställning.

Klimathopp i Dalarna

Camilla Storm är en av dem som gått kursen och bor nu själv i byn. 

– Jag trivs bara så himla bra här och kursen har gett mig självförtroendet att börja min omställning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet