Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad behövs i en krislåda? Det berättar Smilla Fredhage från Lottakåren i klippet. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Chatt: Vad har du i ditt krisförråd? Dela med dig och tipsa andra!

Uppdaterad
Publicerad

Preppar du och i så fall vad är det du spar på dig i ditt krisförråd? Dela gärna med dig här i vår chatt.

Krisberedskapsveckan är avslutad och vi har följt Camilla Dalevall från Borlänge som fick leva en vecka på kristålig mat, ur en låda sammansatt av Länsstyrelsen Dalarna.

Men det är mer än bara mat som borde rymmas i lådan, därför undrar vi vad ni tycker att man ska ha i förrådet i händelse av kris.

För att få inspiration kan du titta på expertens packlista i videoklippet här ovanför. Eller läs myndigheten MSB:s tips här.

Vad har du i ditt krisförråd? Dela med dig och tipsa andra!

Katharina johansson • Mat för minst 2 veckor finns alltid hos oss och vi har inga problem att fixa käk även utan el då vi har både öppenspis och vedspis. Det vi bunkrat är mängder av vatten, katt och hund mat både våtfoder och torrfoder med lång hållbarhet och kattsand. Skulle aldrig förlåta mig själv om våra husdjur blir lidande på grund av oss.

Lilli-Anne Bergius • Jag har alltid extra lager av allt. När det är extrapriser så köper jag flera av varje av tex schampoo, tandkräm, diskmedel osv. Har ett extraskåp med matvaror som går att lagra, tex konserver, torra varor osv. För att de inte ska bli för gamla så byter jag ut dem då och då och fyller på med nyinköpta. Det lagret är beräknat att räcka minst 30 dagar.

Spännande plan! Tack för att du delar med dig av den.

Henrik • Vår familj är lite nya med prepping. Vi började i år och har hittills skrapat ihop en stor plastlåda med olika konserver som går ut 2014/2015. Just nu jobbar vi på nästa låda som ska innehålla ris, ärtor, soppor, bönor, pulvermos och pasta. I och med att vi bor på landet så har vi satt en stor mängd potatis som vi i pincip skulle kunna leva på i ett par månader. Nästa inköp blir 72 timmars överlevnadsryggsäckar.

Hej, antar att du menar 2024/2025. Tack för att du delar med dig.

Mia • @Victor
Citat:
"Seriöst? Krisförråd?! Bara dumheter. Kommer aldrig hända någon stor kris i Sverige den närmaste tiden."
Slut citat.

Alla bor inte i städer som du uppenbarligen gör.
Strömavbrott är en realitet på landsbygden. Idag. Det är inte ovanligt med strömavbrott som varar uppemot en vecka.
Så krishantering kan tyckas verka vara underligt för dig men är en del av vardagen för otroligt många idag.
Jag vet exakt vad och hur jag ska göra för att få en dräglig tillvaro. Men jag tycker ärligt mycket synd om dig som bara viftar bort nyttig kunskap, speciellt med tanke på att det signalerats strömavbrott pga effektbrist nu i vinter. Vad gör du då, går ut på en strömlös resturang?

Anna • Som van friluftsmänniska vet man att man SKA ha godis med i beredskap. Det som är bäst är det som kallas för jägarsnus. En blandning av choklad och nötter, långsamma kolhydrater och snabba. I en kris eller ansträngande situation kommer man att behöva det där extra energipåslaget och därför behövs godis i alla krislådor.

Anders Westin • en 20kg säck bondbönor, 1 kg soya mjöl, En 20kg säck ris, 10 kg biltong, 5 kg gula ärter 10l rödsprit

Troöley • Jag bor den mesta av året i stuga belägem.ca en halvmil från närmaste samhälle stigan år utrustad ned både en gammaldags järnspis och en äppem.spis, jag har gott om ved på tomtem finns även en egen brunn då jsg skulle klara mig länge utan el. I jotdkällare har jah ganska mycket stsprlvaror söm mjöl, gryn kaffe, te med mera, jag har även gott om konserver där. Jag skulle nog klars mig ett halvår, ingen så rolig mat kanske, men hunger är en bra krydda.Det finns ävem ett utedass. toapsppret slulle nog ts alut. men gamls tidningar duger brs
sjag har även ett mindrr förråd ab meficiner och en vevradio
Det skulle nog kanske inte vara ett jätterolig liv men klara mig och en till ganska länge.

Tommy • Ett råd jag vill dela är att hamstra en liten buffert. Ät från bufferten ett tag så upptäcker du vilken variation du behöver, och om du äter det du köpte först - har du alltid en fräsch mat buffert som uppdateras varje gång du handlar.

Marie • Förutom mat och vatten, tänker vi mycket på vad vi kommer att göra mellan måltiderna. Filtar, sovsäckar är förvarade så vi lätt hittar dem om det blir mörkt plötsligt. Letar just nu efter tjockare gardiner att sätta upp. Har ett lager med olästa böcker, pussel, brädspel, kortlekar, osv så att vi kan göra saker tillsammans och hålla humöret uppe. Är man ensam fixar jag ofta med kläderna, tvättar, lagar, stickar, virkar nytt. Radio på batteri så vi kan höra uppdateringar om läget.

Kristina • Knäckebröd och sardiner i tomatsås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer