Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Torbjörn Påhlman om turerna kring rättsspyk i Säter. Foto: SVT

Efter chefsavhoppet på rättspsyk i Säter – personal larmade om brister redan i somras

Uppdaterad
Publicerad

I somras larmade personalen på rättspsyk i Säter om stora brister i verksamheten. Nu har chefen för avdelningen entledigats från sitt chefsuppdrag och personal vittnar om stor osäkerhet på arbetsplatsen.

Chefen sade upp sig den 1 november meddelar Region Dalarna, men blir kvar på sin grundtjänst som utredare inom psykiatrin. Något som Södra Dalarnas tidning var först med att berätta.

Varför han sagt upp sig är oklart. SVT Nyheter Dalarna har i flera dagar sökt chefen för psykiatrin i länet, Jeanette Hjortsberg. Hon meddelar via regionens pressekreterare att hon först senare i veckan kan ställa upp på en intervju eftersom hon först vill prata med respektive chefer.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Tio har slutat

I februari öppnade avdelning 33 som skulle ge mer stöd åt intagna med svåra problem. Men då personal upplevt osäkerhet i jobbet har tio personer slutat sedan i mars berättar anställda för SVT Nyheter Dalarna.

En del av de anställda ska inte fått utbildning när det gäller hur man gör vid konfrontationer med aggressiva patienter, berättar ett skyddsombud.

I klippet: Hör reporter Torbjörn Påhlman om det senaste kring rättspsyk i Säter!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet