Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu larmar personalen på den rättspsykiatriska kliniken i Säter om stora brister inom verksamheten – Hör SVTs reporter Sofie berätta mer i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

Skyddsombud larmar: Rättspsyk i Säter är inte patientsäkert

Uppdaterad
Publicerad

Ett skyddsombud på rättpsykiatriska kliniken i Säter larmar om stora brister och kräver att Arbetsmiljöverket ålägger Region Dalarna att förbättra situationen.

Det handlar bland annat om en ständig brist på sjuksköterskor vilket har lett till allt större svårigheter med bemanningen.

Otrygghet bland vikarier

Enligt anmälan har bristen på personal också skapat otrygghet bland sommarens vikarier och i anmälan står det att det ”gett utrymme till att patienter tar sig friheter och incidenter händer”.

Skyddsombudet redogör också för svårigheter att få ihop bemanningen, men också samarbetssvårigheter med läkare och att många anställda inte längre har någon kunskap om de tekniker som finns för att konfronteras med aggressiva patienter.

Känner inte till någon anmälan

SVT har sökt såväl Kommunal som verksamhetschef.

Region Dalarnas presstjänst meddelar att varken verksamhetschef eller divisionschef känner till att någon anmälan inkommit, och vill  stämma av med fackförbundet Kommunal innan man uttalar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer