Coronasmittade i Sälen fortsätter att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Personer med konstaterad covid-19 i Sälenområdet fortsätter att jobba utanför hemmet trots bekräftad coronasmitta. Orsaken är ett hårt ekonomiskt tryck att få in pengar under högsäsongen.

– Det får man absolut inte göra, säger Anders Lindblom smittskyddsläkare i Dalarna.

Sälen fortsätter att vara ett av de hårdast coronadrabbade områdena i Dalarna. Nu har man upptäckt den sydafrikanska virusvarianten i Sälen och färsk statistik visar att smittan är fortsatt hög bland lokalbefolkningen, samtidigt som den ökar något bland säsongsanställda. Även bland besökarna i stugområdena finns det smitta.

Nu uppger flera personer i flera olika branscher, direkt kopplade till turistnäringen i Sälenfjällen, till SVT att det finns en rad anställda och företagare som har konstaterad covid-19, som nu när sportloven inletts ändå fortsätter att jobba utanför hemmet och i stort sett rör sig som vanligt i samhället.

Coronaviruset i Dalarna

Stort ekonomiskt tryck

Flera anställda, också de inom olika företag, berättar också att det även är en hård press att snabbt komma tillbaka till jobbet bara några få dagar efter ett positivt test.

Alla uppger att orsaken är ett stort ekonomiskt tryck – att det är viktigt att arbeta nu under högsäsongen för att få in de nödvändiga inkomsterna.

 – Vi har inte fått de här signalerna. Arbetsgivarna som jag har varit i kontakt med vet att får vi in en stor smittspridning i Sälen så får det väldigt stora konsekvenser. De är jättenoga med att man inte ska vara på jobbet. Det är väldigt viktigt att vi skyddar turisterna nu när det är sportlov och så mycket folk i Sälenfjällen, säger Anders Lindblom.

Skistar kommenterar

I ett pressmeddelande på fredagskvällen skriver Skistar Sälen följande:

”Det här stämmer inte vad gäller SkiStars verksamhet i Sälen. (...) Vi skulle aldrig tvinga en medarbetare att jobba om man är sjuk eller att gå tillbaka till arbetet för tidigt enligt de regler som gäller från myndigheterna.”

Tillsammans med Skistar tar även vd:n för Sälens Högfjällshotell tar avstånd från uppgifterna.

 – Vi tar avstånd. Vi har jobbat stenhårt hela branschen här i Sälen med att säkerställa en trygg miljö, säger Martin Sahlberg vice vd för Sälens Högfjällshotell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet