Foto: Region Dalarna / TT

Sydafrikanska virusvarianten upptäckt i Dalarna – ”Det finns sannolikt fler”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av den sydafrikanska varianten av coronaviruset har nu upptäckts i Dalarna. Enligt smittskyddsläkaren Anders Lindblom finns det sannolikt fler fall, då det aktuella fallet upptäcktes vid en stickprovskontroll.

Det var vid en stickprovskontroll av ett prov taget i Dalarna den 1 februari som den sydafrikanska virusmutationen upptäcktes och analysbeskedet kom till smittskyddsenheten under torsdagen. Det var dt.se först med att berätta om.

Enligt smittskyddsläkare Anders Lidblom, finns troligtvis fler fall av den här varianten i länet.

Coronaviruset i Dalarna

– Sannolikt finns det fler fall, precis som i Västmanland, säger han.

Ska inte ha spridit smittan vidare

Den person som lämnat provet i början av februari är frisk idag och ska inte ha smittat andra, enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom. Det är i nuläget för tidigt att säga vad upptäckten av den här virusvarianten har för påverkan på smittspridningen i länet.

– Det kan vi inte säga något om nu. Vi vet inte än om den här varianten är mer smittsam, om den ger allvarligare sjukdom eller hur vaccinet funkar mot den. Det är viktigt att vi följer regler och rekommendationer, undviker trängsel och håller i nu, säger han.

Har inte varit utomlands

Den person vars test visade att på den sydafrikanska virusvarianten ska inte ha varit utomlands.

– Så långt vi kommit i smittspårningen kan vi inte se att det kommit utomlands ifrån, säger Lindblom.

Hur ser smittspridningen i länet ut i övrigt just nu?

– Bedömningen är att det inte är färre fall än förra veckan, snarare fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet