Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Dags för tusentals renkalvar att komma till världen

Uppdaterad
Publicerad

Det är renkalvningstider i Grövelsjöfjällen. Och för Idre sameby är det en av höjdpunterna på året.

Under en månad föds drygt 2.000 renkalvar i Grövelsjöfjällen. Renarna som föder kalvar, vajorna, föder i regel på samma tid och plats år efter år och här i Dalarna sker kalvningarna vid Storvätteshågna som är länets och Svealands högsta topp.

– Man gläds när kalvningen går bra och de växer till och kan börja följa med vajan, säger renskötaren Benny Jonsson.

Idre sameby

Bevaka renarna

Renskötarnas huvuduppgift under den här perioden är att hålla renarna inom ett och samma område och att bevaka dom under dygnets ljusa timmar.

– Vi har satt upp tältkåtor på flera olika ställen och vi ligger och  bevakar under hela tiden det är ljust för att se om det kommer en rovdjrusattack. Då kan vi avvärja den ganska snabbt så att det inte blir för stora skador, säger Benny Jonsson.

Märkning vid midsommar

Renskötarna hoppas nu att kalvarna ska få en bra och lugn tid på fjället så att de växer till sig. Vid midsommar samlas renarna ihop igen när det är dags för renmärkning.

– Det är ju också en höjdpunkt på renskötselområdet, när man får märka de här kalvarna som fötts.

I Idre sameby finns ungefär 20 renägare, fyra av dem är renskötare på heltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet