”Det är inget konstigt egentligen” – Hör Mats Hakkarainen, flygplatschef, om eldrivna flygplan och när de kan vara i drift. Foto: Anders Hansson/SVT

Dala Airport satsar på elflyg – inviger laddstolpar för flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Dala Airport har beviljats ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket vilket gör att man investerat i laddstolpar för flygplan.

Det är flygplatsbolaget Dalaflygets ägare som nu vill ta första steget mot ett miljömässigt hållbart flygresande för regionens industri och besöksnäring.

Under fredagen invigde Dala Airport i Borlänge sina första laddstolpar för eldrivna flygplan.

Tanken är att flygplatsen ska vara rustad inför framtiden när flyget kommer att bli allt mer eldrivet.

Dala Airport

Ännu så länge finns dock inga elektriska passagerarplan, men ett eldrivet sportflygplan visades upp i samband med invigningen. Det landade i Borlänge och kunde premiärladda där.

Mindre och helt elektriska passagerarflyg är dock under utveckling och när de kommer inom några år är flygplatserna i såväl Borlänge som Mora rustade för att ta emot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet