Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se julgransflygningen och hur flygklubbarna har tränat i videoklippet! Foto: Anders Hansson/SVT

Julgransflygning över Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Några av Dalarnas flygklubbar har under fredagen flugit över Borlänge och Falun och bildade en formation som en julgran. Strax efter klockan ett påbörjade flygplanen färden i skyn.

Tidigare jular har man på flera håll i landet kunnat se julgransflygningar som Försvarsmakten genomfört med stridsflygplan. Det har gjorts i syfte att öka närvaron men också för att stridspiloterna ska få öva på den typen av formation.

Mindre sportflygplan

Under fredagen tog några lokala flygklubbar från Dalarna efter och med totalt åtta mindre sportflygplan bildade de en liknande formation i skyn. Inför flygturen övade de på formationen genom att stå på sina platser och gå till rätt position, så som de sedan flög i luften.

Dala Airport

Granen startade vid Dala Airport och flög över Borlänge och Falun.

Här är rutten för julgransflygningen. Från Borlänge mot Falun, runt sjön Runn och tillbaka till Borlänge och Dala Airport igen. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet