Internationella flygskolan igång i Borlänge – här övar pilotelever på Dala Airport

Uppdaterad
Publicerad

Den flygskola som flyttat till Dala Airport i Borlänge från Norrköping har nu startat utbildningen av yrkespiloter. Som följd av etableringen finns också möjligheten att Borlänge, efter flera års uppehåll, återigen kan få en förbindelse med passagerarflyg till omvärlden – med piloter som kanske fått sin utbildning just i Dalarna.

Främst är det yrkespiloter som kommer att utbildas och upptagningsområdet är hela Europa.

Just den här veckan är det privatflygare från Norge som går utbildning för att själva kunna fungera som flyginstruktörer.

Dala Airport

– Det finns inte så många alternativ i Norge, så därför blev en bra lösning att komma till Sverige och Dalarna, säger Kjetil Volent som är en av flygeleverna i Borlänge.

Inte bara flygskola

Från Kungsair Trainings sida så sträcker sig planerna ännu längre än att enbart starta en internationell flygskola. Det finns även planer på att sätta igång en flyglinje från Dala Airport och vidare ut i Sverige eller något land i närområdet. Reguljärflyget upphörde 2018 och har legat nere sedan dess.

Men hur är marknaden för piloter just nu?

– Ja, den har ju påverkats av pandemin och Rysslands krig mot Ukraina, säger Mikael Boström som är vd för Kungsair Traning som driver flygskolan.

Svårbedömt

– Läget är svårbedömt. Det gick upp lite nyligen när pandemins effekter minskade. Sen kom kriget och det gick ner igen, men nu syns det återigen en liten ökning, så jag är hoppfull, fortsätter han.

I klippet: Här övar piloteleverna på flygskolan på Dala Airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet