Joakim Storck: ”På grund av den utveckling vi ser framåt vill vi utreda näringslivets behov” Foto: SVT

Ny utredning ska avgöra Dala Airports framtid

Uppdaterad
Publicerad

Falun Borlängeregionen har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för fortsatt verksamhet på Dala Airport. Syftet för utredningen är att kartlägga behovet av flygtransporter i framtiden. Därför uppmanas näringslivet i området att fylla i en enkät om sin syn på saken.

– Idag har vi inget bra underlag för näringslivets behov av flygplatsen. På grund av den utveckling vi ser framåt vill vi utreda det, säger Joakim Storck, ordförande i Falun Borlängeregionen.

Olika mycket stödpengar

I Falun Borlängeregionen ingår Falun, Borlänge, Gagnef och Säters kommun. Falun, Borlänge och region Dalarna ger olika mycket stödpengar till flygplatsen varje år, Gagnef och Säter inget alls.

Dala Airport

– Diskussionerna om flygplatsen förekommer hos alla kommuner men i Falun, när det kommer till stöd till flygplatsen, diskuteras olika delar. Dels finns det uppfattningar om att det är en viktigt funktion för regional utveckling och sjukvård, dels att det är för dyrt och påfrestar miljön. Vi behöver ett underlag för dessa diskussioner och det känns bra att göra ett ordentligt arbete, säger Storck. 

Klimat och distansarbete

Utredningen ska vara färdig till hösten men Joakim Storck menar att det viktigaste är inte att den blir klar i tid utan att den håller kvalitet:

– Jag tycker det är viktigt att utredningen görs ordentligt då flyget står inför och har stått inför stora förändringar. Många faktorer spelar in – klimat, distansarbete, närhet till Arlanda och framför allt en stor osäkerhet kring den tekniska utvecklingen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet