Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i luften med det helt eldrivna flygplanet och se Borlänge från ovan. Om några år kan eldrivna passagerarplan vara verklighet. Foto: Anders Hansson /SVT

Elflyget kommer om några år – ”Vi måste tänka helt nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt eldrivet sportflygplan visades upp på Dala Airport i Borlänge under tisdagen – som en del  av de regionala flygplatsernas elflygsturné. Flera politiker fanns bland besökarna.

Utvecklingen av eldrivet flyg går fort och inom bara några år räknar ett svenskt företag med att börja tillverka ett flygplan för 19 passagerare. Den sortens mindre flygplan kan innebära en renässans för flygplatserna i Dalarna som inte haft någon reguljär flygtrafik på fem år.

– Ett företag i Göteborg utvecklar just nu ett eldrivet, mindre passagerarflyg. Det kommer redan 2026 och det är ju inte långt bort,  säger Mari Torstensson, projektledare för Grön Flygplats som syftar till att minska utsläppen från flyget och flygplatserna.

Dalarna – Klimatet i fokus

År 2030 är målet att allt inrikesflyg ska vara fossilfritt.

Och även hos Dalaflyget, som driver flygplatserna i Borlänge och Mora, vädrar man morgonluft. Starta klippet ovan för att höra vilka förhoppningar Stefan Carlsson, marknadschef på Dalaflyget, har på eldrivna flygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet