Jenny Rissveds är en av de idrottare som tränat i Dala Sports Academy. Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Dala Sports Academy kan bli prestationscenter – i kampen om fler OS-medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Dala Sports Academy, som samlar elitidrottare i Dalarna, och Falun och Borlänge kommun ska ingå i en förstudie för att bli ett nationellt prestationscenter. Det meddelar RF-SISU på måndagen.

– Det finns inte så många sådana här miljöer, säger Peter Berglund, distriktsidrottschef på RF-SISU i Dalarna.

Det är Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paraolympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet som tagit initiativ till förstudien. Varför just Dalarna valts utav SOK menar Berglund har att göra med de framgångar som elitidrottare inom Dala Sports Academy haft.

– Det är bara att titta på statistiken, 334 internationella medaljer sedan 1985 och 262 världscupmedaljer sedan 2016, säger han.

Tätt samarbete med SOK

Samtidigt framhåller Berglund att miljön kring idrottarna måste vara hållbar, och SOK ska enligt honom ha varit imponerade av hur man på DSA jobbar utanför träningen med frågor som till exempel boende, sömn och skador.

Arbetet är precis påbörjat och under förstudieperioden 1 juni till 1 december 2024 ska det tas fram mer konkreta planer på vad det ska innebära att vara ett nationellt prestationscenter. Klart är att det innebär ett tätt samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paraolympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet kring elitidrott.

DALA SPORTS ACADEMY ELIT

  • Dala Sports Academy Elit (DSA Elit) är Dalarnas egen elitidrottsmiljö inom idrotterna cykel, friidrott, längdskidor, orientering, skidorientering.
  • I elitmiljön finns ett hundratal idrottare från hela landet där många av dem tillhör landslagsnivån såväl som yttersta världseliten i sin idrott.

Källa: Dala Sports Academy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.