Dalakommunerna möts via video

Uppdaterad
Publicerad

Långa resor på arbetstid är både dyrt och dåligt för miljön. Därför satsar nu kommunerna i Dalarna på att ersätta många fysiska möten med videokonferens.

– Vi sparar pengar både i restid och i minskade energikostnader. Sedan kan vi kanske skapa en annan samarbetsplattform mellan kommunerna som skapar mervärden, säger projektkonsulten Jan E Fors.

Alla femton dalakommuner, Region Dalarna och Länsstyrelsen ligger bakom projektet ”Vi möts resfritt”.

Enligt en förstudie från Region Dalarna reser de kommunanställda för 100-250 miljoner kronor om året till och från möten. En summa som man nu vill sänka.

– Vi vet att det här kommer att leda till vinst både när det gäller energi och när det gäller pengar, men vi tror ju inte att det här kan ersätta fysiska möten när man ska komma på den där riktiga snilleblixten, säger Jan E Fors.

Projektet har fått en miljon kronor av Energimyndigheten som ska läggas på utbildning. På måndagen samlades anställda från fem olika kommuner i Rättvik för att lära sig mer om möten via video.

– För min del så handlar det om tidseffektivisering att kunna kapa två till tre timmar i restid som man kanske kan ha en till planering på istället. Och på så vis kortar vi ju ner handläggningstiderna och kan hålla en bättre kvalitet mot våra kunder, säger Helene Pettersen som jobbar på Socialförvaltningen vid Rättviks kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer