Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Råder ingen tvekan om att vi ska identifiera de här personerna” – Så tänker Falu kommun om vilken personal som ska krigsplaceras Foto: SVT

Dalakommunernas utmaning: Så ska personalen krigsplaceras

Uppdaterad
Publicerad

Vilka personer i personalen ska krigsplaceras? Det är en uppgift som många kommuner jobbar på att lösa just nu.

Enligt en kartläggning som SVT Dalarna gjort har ungefär hälften av dalakommunerna hittills beslutat hur många personer de ska krigsplacera.

– Det är en utmaning att jobba med att sätta en krigsorganisation, det var länge sen Sverige var i krig, säger Tommy Albinsson som är beredskapssamordnare i Falu kommun.

Personal krigsplaceras

En del i att bygga upp en krigsorganisation i en kommun är att besluta vilka personer som ska krigsplaceras. Krigsplaceringen är en planeringsåtgärd för organisationer och den innebär en skärpt skyldighet att gå till jobbet när det råder höjd beredskap.

Majoriteten av de kommuner som svarat på SVT Dalarnas fråga om krigsplaceringar säger att de har valt att placera nyckelbefattningar istället för att krigsplacera all personal.

– Att krigsplacera alla blir ett nollsummespel. Aktörerna i totalförsvaret måste tillsammans fördela resurserna där dom gör störst nytta, säger Åsa Skrindsta som är beredskapssamordnare i Borlänge kommun.

Falu kommuns arbete pågår

Falu kommun arbetar just nu med sin krigsorganisation och har ännu inte bestämt vilka de kommer att krigsplacera.

– Krig är inte roligt på något sätt men det känns bra att få jobba fram de här planerna, säger Tommy Albinsson.

antal krigsplacerade i sverige

Januari 2024:

Totala antalet personer i Sverige som företag och myndigheter registrerat som krigsplacerade i Plikt- och prövningsverkets register : 506 843

17 regioner, 131 kommuner, 21 ( samtliga) länsstyrelser har registrerat personal som ianspråktagna för krigsplacering.

Vilka som ska krigsplaceras anmäls till Plikt- och prövningsverket. Anmälningarna dit har ökat under de gångna året. Nästan 99 000 fler personer hade krigsplacerats i slutet av 2023 jämfört med slutet av 2022.

Källa: Plikt- och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.