Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge ställer sig bakom Alliansens missförtroendeförklaring. Foto: Erik Simander/TT, SVT

Dalapolitikern: Måste utkrävas ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens IT-skandal och Alliansens val att väcka missförtroendeförklaring ger eko även i Dalarna.

På Dalabänken i riksdagen sitter bland andra Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge som ställer sig bakom Alliansens krav på ministeravgångar. Men han får mothugg av Ann-Gret Olsson (S), lokalpolitiker i Gagnef som menar att Alliansen kastar sten i glashus.

– Jag tycker det är rimligt så som Allianspartiledarna gör nu, för vi står inför det största säkerhetspolitiska haveriet på länge. Det måste utkrävas ett politiskt ansvar. Från samtliga tre statsråd så har det visats en handfallenhet och en vilja att delvis att mörka det som hänt.

Så du ställer dig med andra ord bakom en misstroendeförklaring?

IT-skandalen

– Ja.

LÄS MER: Transportstyrelsen och IT-skandalen – detta har hänt

Hänvisar vidare

Marie Olsson (S), som i praktiken är ersättare för försvarsminister Peter Hultqvist, väljer att inte kommentera i nuläget utan hänvisar frågorna till Evin Cetin som är ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna.

SVT Nyheter Dalarna söker Cetin.

TV: Det här är en misstroendeförklaring

”Kastar sten i glashus”

En av dem som offentligt debatterat frågan är Ann-Gret Olsson. Hon är lokalpolitiker och socialdemokrat i Gagnef.

Hon tycker inte att Alliansen tar något ansvar i frågan, eftersom det var regeringen innan som fattade beslutet om tillåta outsourcning av IT-tjänster vid Transportstyrelsen.

Hur ställer du dig till att Alliansen väckt en missförtroendeförklaring?

– Jag tycker att man kastar sten i glashus. Att vara så ivriga och gå ut med en sådan uppmaning tycker jag faktiskt är överdrivet med tanke på att det var den borgerliga regeringen som gav klartecken till att outsourca det här.

Tidigare regering gjorde fel

Hon tycker inte heller att den borgerliga regeringen gjort någon tillräcklig riskanalys innan beslutet fattades och att den sittande regeringen bara fullföljt det som redan bestämts.

Men du tycker inte att den sittande regeringen har något ansvar?

– Säkerhetspolisen som ska granska har sett till att ministrarna fått information och från departementets sida har man sedan vidtagit åtgärder, säger Ann-Gret Olsson.

– Sedan kan man såklart diskutera. Men det här är en uppföljning och fullföljande av det beslut som togs år 2014. Sådana här beslut tar lång tid och även utredningen och förundersökningen tar lång tid; så är det inom offentlig verksamhet. Allting tar tid. Det viktiga är att de berörda ministrarna känner till att arbetet pågår, säger hon.

– Den sittande regeringen fick ju det med sig att fullfölja beslutet.

Ligger inte ansvaret i händerna på den sittande regeringen alls?

– Jag tycker inte det.

TV+text: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet