I bussen finns det möjlighet till medicinsk övervakning, läkemedelsadministration och allmän omvårdnad. Bemanningen kommer att bestå utav ambulanspersonal och sjuksköterskor. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Dalarnas ambulansbuss färdigtestad – nu ska den rulla varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en period av provkörning och enstaka uppdrag som har fallit väl ut ska Region Dalarnas nya ambulansbuss börja med dagliga turer. Från månadsskiftet börjar den transportera patienter till och från Akademiska sjukhuset i Uppsala och Löwenströmska sjukhuset i Uppsala varje vardag.

Den specialbyggda bussen ska nu ta över efter en vanlig buss på linje 93 som använts till sjukhustrafiken till och från Dalarna.

– Det finns plats för 28 sittande patienter utöver de 4 bårplatserna, berättar Urban Jonsson som på måndagen var med och tränade halkkörning med bussen med de åtta chaufförer som ska turas om att köra bussen.

Ambulansen i Dalarna

Med den nya bussens bårplatser behövs det färre vanliga ambulanser till transporterna mellan sjukhusen. Med på resorna ska det finnas tre vårdutbildade anställda inklusive chauffören.

Här i videoklippet från invigningen kan du följa med vår reporter in i ambulansbussen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med SVT:s reporter Torbjörn Påhlman in i regionens nya sjuktransportbuss Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet