Argumenten för att killar ska ha mer än tjejer håller inte menar Niklas Ribjer på Dalarnas fotbollförbund. Foto: TT/SVT

Dalarnas fotbollförbund: Vi kan inte säkerställa jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Dalarnas fotbollförbund har man tagit fram en jämställdhetsplan som lokala föreningar kan förhålla sig till. Samtidigt finns det varken något organiserat arbete för att följa upp och säkerställa att olika föreningar faktiskt följer planen.

– Idag har jämställdhetsplanen ett mjukt värde. Det händer ingenting om en förening inte följer planen. Det är mer en uppmuntran till klubbarna att jobba mer jämställt. Det finns ju många fördelar med att ha en jämställd förening, säger Niklas Ribjer, utbildningskonsulent vid Dalarnas fotbollförbund.

Vad har ni som förbund för ansvar?

Niklas Ribjer menar att det inte räcker med det arbete som Dalarnas fotbollförbund gör. Han menar att ansvaret till stor del ligger hos klubbarna själva som måste våga lyfta frågan.

Skilda världar i elitfotbollen
Niklas Ribjer på Dalarnas fotbollförbund menar att det finns fördelar med att ha en jämställd förening och att ansvaret ligger hos klubbarna. Foto: Charlotte Pettersson, SVT

– Vårt ansvar från förbundets sida är att visa att det finns vinster med att ha en jämställd styrelse och förening. Det du behöver göra är att gå på ditt styrelsemöte och sätta ner foten. Det är inte okej att dam- och herrtränare på samma nivå får olika lön. Våga säga ifrån!

Lång väg kvar

Även om jämställdhetsarbetet gått framåt menar Niklas Ribjer att det är en lång väg kvar innan vi är i närheten av jämställdhet inom fotbollen.

– Det finns fortfarande en otrolig ojämställdhet. Ta bara argumentet med TV-intäkter. Även om pengarna till stor del kommer från herrarna så finns det inget som säger att intäkterna enbart måste fördelas på herrlag. Med den logiken hade mina barn inte fått någonting här hemma, de drar ju inte in någonting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skilda världar i elitfotbollen

Mer i ämnet