Foto: TT

Sundhage: ”Det säger sig självt, bättre fotboll drar mer folk vilket ger mer intäkter”

Publicerad

Enligt siffror från intresseorganisationen Elitfotboll Dam omsatte Damallsvenskan 122.714 miljoner kronor 2016, att jämföra med Allsvenskan för herrar som omsatte hela 1,5 miljarder under samma år. I relation till den statistiken tjänar en manlig allsvensk spelare i snitt över 90.000 kronor i månaden.

På damsidan är den typen av statistik mer svåranalyserad då det, enligt siffror från Elitfotboll Dam, enbart är 25% av spelarna i Damallsvenskan som helt kan försörja sig på fotbollen. Utslaget på alla spelare i Damallsvenskan ligger snittlönen på ca 10.000 kronor i månaden.

Borde damfotbollen få mer pengar?

Den här typen av statistik ger ofta upphov till en av lönedebattens grundfrågor: Varför ska kvinnliga fotbollspelare få mer lön när Damallsvenskan inte drar lika mycket publik som Allsvenskan? Vi frågade F17-landslagets förbundskapten Pia Sundhage vad hon tänker kring detta.

– Det säger sig självt. Om du kan ägna hela din tid åt fotbollen är det klart att det blir en bättre fotboll. Bättre fotboll drar mer folk som i sin tur drar in mer pengar, säger Pia Sundhage.

”Det handlar inte bara om kvalitet”

Enligt Pia Sundhage handlar det om mer än bara olika kvalitet på fotbollen.

– Titta bara på Hammarby. Människor går fortfarande på deras matcher fast man vet hur mycket bättre kvalitet det är i utländska ligor. Det handlar om ett synsätt i samhället. Vi måste fråga oss själva: Vill vi ha ett samhälle där unga tjejer ska få drömma om att bli proffs? Är fotbollen för alla?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skilda världar i elitfotbollen

Mer i ämnet