Elitfotboll Dam menar att Norges initiativ där herrlandslaget gick ner i lön inte är en långsiktig lösning. Foto: TT

Generalsekreteraren: ”UEFA och FIFA måste ta sitt ansvar”

Publicerad

Nyheten om att det norska herrlandslaget gått ner i lön för att reducera löneskillnader mellan dam- och herrlandslaget har spridits runt om i världen. Samtidigt ställer sig Elitfotboll Dam, som driver intäktsfrågor i Damallsvenskan, kritiskt till att Norges initiativ är lösningen på problemet och pekar på att det är UEFA och FIFA som måste ta ansvar.

– Det är klart att det är ett fint initiativ för att visa att man tycker att damlandslaget är lika viktigt för Norge, men det här är ingen långsiktig lösning på problemet, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Problemet ligger hos UEFA och FIFA

Enligt Linda Wijkström är frågan om löner för komplex för att lösas genom separata initiativ i olika förbund.

– Att enskilda landslag på egen hand försöker att jämna ut lönerna är inneffektivt. Dessutom kan det göra att UEFA och FIFA känner att de inte behöver ta något ansvar i frågan, och det är där det verkliga problemet ligger.

Ingen ekonomisk vinning för klubben

Enligt Elitfotboll Dam är det ett stort problem att det inte finns något bonussystem på damsidan för klubblag som fostrar landslagsspelare. Att jämföra med Hammarbys herrlag som under EM 2016 fick en total summa på ca 2,5 miljoner kronor av UEFA som kompensation för att två spelare i laget lånades ut till det Isländska landslaget.

– I dag finns det överhuvudtaget ingen ekonomisk vinning för en damallsvensk klubb att satsa på att få fram landslagsspelare. Sanningen är att det snarare betyder en ekonomisk förlust då klubben måste betala ut ersättning åt spelare samtidigt som de inte kan använda dem under en mästerskapsperiod, säger Linda Wijkström.

”Vi behöver reglerade bonussystem”

Linda Wijkström menar att lösningen ligger i reglerade system som gör att damallsvenska klubbar tjänar på att ta fram elitfotbollsspelare.

– Vi måste se till att det finns bonussystem på damsidan som gör att klubbarna tjänar på att fostra landslagsspelare. Frågan om mästerskapsbonusar och internationell utbildningsersättning för damer måste tas på allvar av UEFA och FIFA om det ska bli någon långsiktig förändring, säger Linda Wiijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skilda världar i elitfotbollen

Mer i ämnet