Foto: Arkivbild/Scanpix

Dalacyklister näst bäst på hjälm

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna använder mer än hälften, 56 procent av alla vuxna cykelhjälm. Men Gävleborgarna hamnar i bottenskiktet, där använder bara 17 procent cykelhjälm, det visar en undersöking från NFT.

Bara sex län, däribland Örebro och Halland, är sämre än gävleborgarna på att använda cykelhjälm.

Cyklister mest utsatta trafikantgruppen

Två av tre vuxna struntar i cykelhjälm, visar en ny undersökning från Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF. Stockholm ligger i topp. Där använder 65 procent av alla vuxna cykelhjälm, medan Uppsalaborna är sämst med bara 13 procent. Statistiken visar att cyklister i dag är den mest utsatta trafikantgruppen. Varje år skadas mer än 2 500 cyklister så svårt att de måste tillbringa minst ett dygn på sjukhus. Hittills i år har 15 personer omkommit i cykelolyckor. I gruppen barn till och med tolv år är hjälmanvändningen 82 procent medan användningen i gruppen 13-15 år bara är 29 procent. Kartläggningen gäller för årets första halvår och innefattar nästan 96 000 cyklister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.