Trots skyltar och avspärrningar går folk in på området under övningarna. Foto: SVT/Hannes ForssellVisa alla (6)
Visa alla (6)

Militären nära skjuta civila – avspärrningarna respekteras inte

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det övningsvecka på militärens skjutområde i Falun. I samband med övningarna stängs området av för allmänheten. Men det är långt ifrån alla som respekterar avspärrningarna.

– Vi har mellan två till tio incidenter varje år där folk har kommit in på skjutfältet under pågående övning, säger Anders Lindström vid Dalregementet.

Trots detta är det aldrig något allvarligt som hänt.

– Men det handlar bara om tur, enligt Anders.

– Man kan dö. Det är farlig verksamhet vi håller på med. Det är stora områden vi skjuter på, säger Dan Gommel, chef Falu skjutfält.

Motionärer polisanmäldes

Militären spärrar av varje väg och stig in till det område som berörs i samband med skjutövningarna. Men trots det är det alltså folk som kommer in på området.

För några veckor sedan polisanmäldes två motionärer som var på området under pågående övning.

– De läser inte på skyltarna, det är allt från cyklister till motorcyklister som kommer in, säger Dan Gommel, chef för skjutfältet.

Läs även: Militärpolis bevakar skjutfältet

Vägar avstängda

Sedan en tid tillbaka är samtliga vägar in på området permanent avstängda. Orsaken är att det förekommit buskörning och skadegörelse inne på området.

– Tyvärr har vi tvingats till den här åtgärden, därför är det än viktigare att man följer våra anvisningar. Man är välkommen att vara på fältet, men man måste läsa våra  anvisningar, säger Peter van Reenen, kapten.

Se tv-inslaget ovan när militärerna övningsskjuter med skarp ammunition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer