Dalkurd FF till Superettan

Uppdaterad
Publicerad

Dalkurd från Borlänge är klart för Superettan, landets nästa högsta fotbollsserie.

I dag vann Dalkurd borta mot Umeå med 2-0 och därmed är försprånget ointagligt ner till tvåan Akropolis, trots att tre omgångar återstår.

Dalkurd har övertygat under hela årets säsong och varit i serieledning från början. Hittills har laget inte en enda förlust i årets seriespel i division 1 norra.

Dalarna – Dalkurd

Dalkurd grundades av kurder i Borlänge 2004 och spelade sin första seriematch året efter då laget startade i division 6 Dalarna. Ungefär hälften av spelarna i klubben 2008 var kurder från provinsen Mardin i Turkiet. Dalkurd anses vara ett ”landslag” bland kurder utomlands.

Klubben har lyckats klättra upp i seriesystemet från division 6 till division 1, från och med debutåret vann Dalkurd sin serie varje säsong fram till den första säsongen i norrettan 2010. Laget har blivit Dalarnas eget ”Åshöjdens BK”.

Klubben grundades ursprungligen utifrån ett socialt projekt finansierat av IK Brage, för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar och den första säsongen hade laget en snittålder på under 17 år. Representanter från Dalkurd deltog som prisutdelare på Svenska Idrottsgalan år 2010 och hyllades med ett tv-reportage inför miljontals tv tittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalkurd

Mer i ämnet