”Därför duschar vi inte efter skolidrotten”

Uppdaterad
Publicerad

För bara någon generation sedan var duschen efter skolidrotten inte särskilt ifrågasatt. Men i dag är det många elever som tycker att det är både obekvämt och pinsamt att duscha och byta om tillsammans med andra och därför låter bli helt.

– Det är både tjejer och killar som tycker att omklädningssituationen är jobbig och avstår från både ombyte och dusch, berättar Åsa Kjellberg på Bjursåsskolan.

Hon har varit idrottslärare i 18 år och har sett hur situationen har förändrats med åren och hon tror att sociala mediers intåg är en stor del av problematiken.

– I sociala medier ser man många avklädda kroppar som visar en väldigt smal norm. Då tycker man att det är jobbigt att utsätta sig för en situation där andra kan betrakta ens kropp som kanske inte följer den normen, menar Åsa Kjellberg.

Obekvämt och pinsamt

Och att det är en känslig fråga vittnar många av de unga SVT ställer frågan till, pinsamt och obekvämt är några av svaren vi får.

– De vill inte visa upp sig inför andra, tror Olivia Näs på Bjursåsskolan om de många kompisar i klassen som hoppar över duschen.

Samhället kan göra mer

Olivia hör till dem som duschar och för att få fler att göra som hon finns mycket skolan och samhället behöver göra tycker Åsa:

– Vi behöver visa ungdomarna att sociala medier är enkelspåriga och att alla kroppar är fina och har ett syfte och duger bra, framförallt till rörelse som ju jag jobbar med.

I klippet ovan hör du ungdomar själva berätta om varför man väljer bort duschen efter idrotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer