Många elever på länets skolor vill inte duscha efter idrotten. Dela med dig av dina tankar och erfarenheter! Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Duscha efter gympan – ett måste eller mest jobbigt?

Publicerad

Pinsamt och jobbigt, tycker vissa. Viktigt, tycker andra. Vad har du för tankar kring att duscha efter skolidrotten – hur gör, eller gjorde, du själv?

Dela med dig av dina tankar och funderingar här nedan! Självklart kan du vara anonym.

SVT rapporterade · Duscha efter gympan – ett måste eller mest jobbigt?

”Därför duschar vi inte efter skolidrotten

Obekvämt och pinsamt att visa sin kropp • Hör ungdomarnas berättelser 

 

07.15
Men kan inte bara skolorna förbjuda mobilerna i omklädesrummet?! slipper folk riskera bli smygfotade.
Hej och tack för ditt inlägg!
Jo, det är ju en bra tanke, men enligt de elever som vi har pratat med så handlar det också om att det är obekvämt och pinsamt att duscha och byta om ihop med andra.
08.07
Det har inte gått hem att vi alla ser likadana ut utan kläder😲
Tack för ditt inlägg Christer! Det kanske kan vara svårt att tänka så som tonåring? Då mycket handlar om utseende och ideal. Speciellt nu när man dagligen möts av "perfekta" kroppar på sociala medier. 
08.19
Någonting har förändrats i de yngre generationerna. De yngre generationerna är oftast de som galer högst om tolerans och normbrytning, men samtidigt är de också de yngre generationerna som visar sig ha störts problem med psykisk ohälsa, dålig självkänsla, och enligt min empiriska analys så är mobbning och trakaserier mer vanligt nu för tiden är på min tid (tidigt 2000).
På min tid så var det nästan självklart att man duschade och böt om, det var ju rent av konstigt och äckligt att inte byta om och duscha, och ingen brydde sig särskilt mycket om hur de andra såg ut.
Jag tror att all denna fokus på normer och tjat om normbrytning gör att folk tänker mer på hur folk ser ut och överanalyserar hur de själva ser ut, vilket i sin tur leder till ökad osäkerhet och dålig självkänsla.

Ta inte åt er för mycket. Kör ert eget race, och låt inte nedvärderande kommentarer fastna, borsta av dem och fortsätt framåt.
"Folk känner efter för mycket nu för tiden" - Hugo Lindberg, Röjdykare, 1952
08.45
Vi slutar idrotten 11.00 och nästa lektion 11.15 i en annan byggnad. Vi hinner knappt byta om så vi hinner inte duscha. Men det är bra när man har idrott sista lektionen då man kan cykla hem och duscha hemma.
Hej Sandra! Det låter ju stressigt med att hinna duscha och byta om på 15 minuter. Skulle ni duscha efter idrotten om ni fick mer tid tills nästa lektion börjar?
08.55
"Det är väldigt många som inte vill duscha", säger Aisha som går på Västra skolan i Falun. 
09.14
 "Det beror på hur man är som person, vissa har det mer känsligt än andra", säger Hugo Larsson om skoldusch-problematiken.
09.28
"Jag tycker att det är väldigt viktigt", säger Alva Hagelin från Främbyskolan om att duscha efter idrotten. 
09.42
När jag gick på gymnasiet på 90-talet så duschade alla killar i klassen efter gympan. Kvinnorna som städade var ibland i omklädningsrummet och såg våra nakna kroppar. Det var ingenting som jag tyckte var konstigt.
09.50
Gick i skolan på 90-talet. Alla duschade och hade dessutom ganska trevligt i omklädningsrummet. Mycket skratt och prat efter gympan (idrott och hälsa skrek våra lärare Lena och Malin, när vi sa gympa). Men om någon inte gjorde det så var den en kuf och fick utstå kommentarer om det. Samma bilder fanns i reklamen som idag det var inte ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer