Foto: SVT/Arkivbild

Därför får avgående kommundirektören behålla sin lön

Publicerad

Att avgående kommundirektören Dan Nygren får behålla sin lön har väckt uppståndelse. SVT Nyheter Dalarna bad kommunalrådet Susanne Norberg (S) förklara varför.

– Ja han har ju själv sagt upp sitt förordnande och även sin anställning, och det är ju ett politiskt beslut huruvida man gör då. Det finns i avtalet att det ska vara minst 80 procent av lönen, säger Susanne Norberg.

Inget principbeslut taget

Hon poängterar att det inte kommer bli någon lönerevision så lönen kommer dock inte höjas under 2018 och 2019.

Beslutet är taget i förhandlingsutskottet. Enligt delegationsordningen har man där rätt att fatta beslut om bland annat lön för just kommundirektören. Men det står också att beslut av principiella skäl ska tas upp i Kommunstyrelsen.

Hade inte det här kunnat vara ett sådant beslut?

– Nej det här är ju hans egen uppsägning så det tar förhandlingsutskottet. Vi diskuterar aldrig personalfrågor i KS, säger hon.

Professor tveksam

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet. Han ställer sig dock tveksam.

– Ja det är ju svårt att hugga något i sten vad som ska tas upp men om inte detta är ett principiellt beslut så vet jag inte vad som skulle vara det säger Olle Lundin.

”Upp till varje chef”

Han menar att eftersom det handlar om kommunens högsta tjänsteman som under oklara former avsäger sig sitt uppdrag så skulle man nog kunna anse det vara ett principiellt skäl.

Finns det exempel på liknande upplägg för anställda inom kommunal där man får enklare jobb med bibehållen lön?

– Det finns det, vi har ju till exempel vår ledningsförvaltningschef som under sin uppsägningstid har ett annat uppdrag med bibehållen lön, säger Susanne Norberg

Jag tänkte mer om man skulle gå till ett äldreboende till exempel, kan man få samma upplägg där?

– Det är ju upp till varje chef där, säger Susanne Norberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Dalarna granskar Falu kommun

Mer i ämnet