Foto: SVT

Därför lämnar de sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Många väljer att lämna sitt uppdrag i kommunfullmäktige efter att de blivit valda. I september 2016 hade 87 personer som hoppat av kommunpolitiken i Dalarna sedan valet.

– Jag tror inte det är så farligt jämfört med tidigare år, säger Helle Bryn Jensen på Länsstyrelsen Dalarna.

Att bli invald i kommunfullmäktige är för många en stor och viktig händelse. Det tyckte även Amanda Belin som valdes in som 21-åring för socialdemokraterna i Falun.

Dalarna – halva mandatperioden

– Det var roligt och spännande och något som jag längtat efter i många år, säger hon.

Svårt bli tagen på allvar

Men två år senare har hon lämnat uppdraget. Hon menar att hon hade en naiv syn på hur mycket hon skulle kunna påverka men beslutet handlar också om strukturen i kommunpolitiken och möjligheten att bli tagen på allvar. 

– Självklart har alla en möjlighet att göra sin röst hörd. Om man sedan blir lyssnad på är en annan sak, säger Amanda Belin.

Förändrad livssituation

Många av de som slutar uppger att de har en förändrad livssituation. En stor andel har också flyttat från kommunen och får då inte ha kvar sin fullmäktigeplats.

Men flera av de som hoppat av som SVT pratat med säger att de har invändningar mot trögheten i systemet och det som kallas tjafs som förhindrar utveckling.

Amanda Belin håller med om det och menar att istället för att ägna sig åt ett spel där man går bakom ryggen på varandra och bryter förtroenden, istället behöver jobba på att samarbeta mer och framförallt att våga lyssna till de yngre.

– Vi borde gå mer i armkrok, tillsammans är vi starka!

Hittills har det inte varit några problem att tillsätta ersättare för de politiker som hoppat av sina fullmäktigeplatser. Det är bara en plats som saknar ersättare och kommer att förbli tom resten av mandatperioden:

– Det finns en plats som är tom i Leksand. Där har fem Sverigedemokrater hoppat av och nu finns ingen mer att tillsätta, säger Helle Bryn Jensen.

Så många har hoppat av

Avhopp i Dalarna fördelade på parti:

Parti          Antal avhopp         Andel av partiets mandat

S                    24 11%

M                   17 19%

SD                 15 24%

V                   10 26%

C                      9 8%

FP                    6 29%

MP                   2 7%

LHP                 2 25%

KOSA              1 14%

KD                   1 5%

Länk till PDF (för nedladdning)

Källa: val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – halva mandatperioden

Mer i ämnet