Hör VA-chefen Jesper Johansson om problemet med läkemedelsanvändningen – och om vad du kan göra för att skydda naturen. Foto: Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Därför ska du inte spola ned läkemedel i toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel avsedda för människor hamnar i allt större utsträckning i de svenska vattendragen, antingen genom urin och avföring eller genom att tabletter spolas ned i toalettstolen. Men det här skapar problem för djurlivet.

Till exempel har forskare i Västmanland och Älvkarleby uppmärksammat att abborrars beteenden påverkas av ångestdämpande mediciner. De blir dels mer “dumdristiga” och risktagande, men det kan också påverka fiskarnas fortplantning. Och här ligger problemet till stor del i privatpersonernas händer.

– Hade det varit företag som släppte ut läkemedelsrester hade jag varit gladare, för då hade det gått att söka upp dem och föra en dialog om hur vi får bort utsläppet. Men nu finns läkemedelsresterna i samhället, det är vad du och jag äter när vi är sjuka. Och då är det svårare att ändra på det, förklarar Jesper Johansson, VA-chef på Borlänge energi.

I videoklippet ovan berättar han om problemet med läkemedelsanvändningen – och om vad du kan göra för att skydda naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.