Hör VA-chefen Jesper Johansson om varför de har sökt bidraget: ”Vi vill inte vänta på kraven – vi vill agera i förtid” Foto: Staffan/Almquist/TT, Torbjörn Påhlman/SVT

De vill rena avloppsvattnet från läkemedelsrester: ”Påverkar fiskar och vattendrag”

Uppdaterad
Publicerad

Idag saknar många svenska avloppsreningsverk möjligheten att skilja ut läkemedelsrester från avloppsvattnet. Men nu har Borlänge energi beviljats en miljon kronor till en förstudie som i slutändan kan leda till ett sådant reningssystem i Borlänge.

Även Falu energi och vatten har beviljats drygt tre miljoner kronor från Naturvårdsverket i samma satsning.

– Dagens reningsverk är konstruerade för att rena fosfor, kväve och liknande ämnen, medan absoluta merparten av läkemedel är vattenlösliga. Så de rinner rakt igenom, i det här fallet ut i Dalälven, förklarar Jesper Johansson, VA-chef på Borlänge energi.

I videoklippet ovan berättar han om varför de har sökt bidraget: “Vi vill inte vänta på kraven – vi vill agera i förtid”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.