Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör David Lundblad berätta vad som är så speciellt med just den svenska körsången och vad som gör den unik. Foto: Anders Hansson, SVT

David från Rättvik är nybliven doktor – i körklang

Uppdaterad
Publicerad

David Lundblad från Rättvik är dirigent för Falu Kammarkör. Nu har han just disputerat och är nybliven doktor i körklang. Den första i sitt slag.

Dirigenten och musikern David Lundblad från Rättvik tog nyligen med sig hela sin kör, Falu Kammarkör till Helsingfors. Förutom en konsert i den finska huvudstaden var kören också med vid Davids disputation. Där fick han sin doktorsexamen i ämnet svensk körklang.

– På just mitt område av svensk körklang är jag först, berättar David Lundblad och fortsätter att berätta om varför han valt att doktorera inom just det området:

– Om man jobbar med kör dagarna i ända så måste man hela tiden bli lite bättre som dirigent, man får aldrig slå sig till tro.

Unik svensk klang

– Och så har vi ju det här fantastiska fenomenet med svensk körklang, där jag insåg att vi gör det, men jag ville veta hur och var det kommer ifrån. Det vet jag nu och det hjälper mig att arbeta mer noggrant och att beskriva ett sångsätt och en klang som vi har i Sverige, fortsätter han.

Han har doktorerat vid Sibelius-akademin i Helsingfors.

– För det första gjorde jag mina dirigentstudier där. Ska man titta på något är det ibland bra att bege sig utanför själva bilden och betrakta den, få andra åsikter och värderingar än vad man är van vid, så då blev valet ganska enkelt, att bege sig till Helsingfors, säger David Lundblad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer