Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med deltagarna som gör ett eget vasalopp i rullstol Foto: SVT

De åker Vasaloppet i rullstol – hoppas på eget lopp i framtiden: ”Vill visa att ingenting är omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

En vecka väntas det ta att komma i mål och deltagarna hoppas nu på att få ett eget ”riktigt” Vasalopp i framtiden. Just nu åker tolv personer Vasaloppet i rullstol och permobil.

– Vi fick inte vara med på den riktiga, säger deltagaren Anders Eriksson.

– Vi vill visa att ingenting är omöjligt och hoppas att Vasaloppet nappar på det här så det kan bli en riktig ”rullstolsvasa” i framtiden, säger initiativtagaren Anders Andrae som åker rullstol.

Vasaloppets sommarvecka startar på fredag med Cykelvasan men redan förra veckan startade den rullstolsburna gruppen sin resa mellan Sälen och Mora. De följer Cykelvasans sträckning men har delat upp loppet i åtta etapper. Deltagarna åker permobil eller rullstol tillsammans med åtta medhjälpare.

Vasaloppet i Dalarna

– Jag vill ju helst åka Cykelvasan, men det får jag inte så det fick bli det här istället, säger Anders Eriksson som åker permobil.

– De tycker att vi är i vägen.

Inför sommaren 2023 planerar nu Vasaloppsorganisationen att arrangera lopp där rullstolsburna ska kunna delta. Det framkommer när SVT Dalarna ställer frågor om det här på onsdagen.

Rättelse: Det stod tidigare fel namn på Anders Eriksson. SVT ber om ursäkt.

Följ med ut i spåret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet