Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ska klara det här, men det blir tufft” – Hör Linda Johansson om möjligheten att öppna Leksands sommarland i år. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

De behöver myndigheternas besked nu – Leksands sommarland vet inte om de kan öppna

Uppdaterad
Publicerad
Leksands Sommarland är en välbesökt anläggning sommartid. Årets stundande säsong blir dock annorlunda, då det ännu är oklart om man kommer att kunna öppna på grund av restriktionerna. Och om man öppnar är frågan om besökarna kommer.

– Vi behöver direktiv från myndigheterna så att vi kan göra en bedömning om det är värt för oss att öppna portarna i sommar, säger Linda Johansson, marknadsansvarig på Leksand resort där Leksand sommarland ingår.

Sex av tio svenskar tänker inte semestra i sommar utan kommer istället hålla sig hemma eller avvakta nya riktlinjer angående coronasmittan. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT. Runt tre av tio uppger att de kommer semestra inom Sverige. För många företag som driver turistattraktioner är sommaren oviss.

Väntar på besked

På Leksands sommarland är ambitionen fortfarande att öppna den 20 juni. Företaget har gjort en egen riskanalys och tagit fram en rad åtgärder för att kunna öppna för besökarna på ett säkert sätt. Ett exempel är att ha digitala kösystem istället för fysiska.

– Men jag tror i dagsläget att alla avvaktar besked angående direktiven, det gäller både de som planerar för sin semester och för oss som vill veta hur vi ska planera för vår verksamhet.

Kan ni hantera en situation där besökare hos er väntar med att boka till väldigt sent?

-  För parkens del har vi satt upp ett tidsfönster där vi senast behöver ta ett beslut om vi ska öppna parken eller ej, säger Lena Johansson

När är deadline?

Det är några veckor bort.

SVT rapporterade · Dalarna: Hur semestrar du i sommar? Dela dina idéer och tankar!

SVT · Erica Stenback

Hej! Välkomna till vår chatt om semesterplaner och sommartips inför sommaren 2020. Dela gärna med dig här!

SVT · Jonna Björnbom

Vi tar tåget tll Kiruna där vi hyr en flådig bil och reser runt några veckor och får planera in att vi kan få hotellboende där vi far fram. Längtar!

Svenssons

Vi kommer semestra i vår husbil.
Där har vi allt vi behöver.
Så vi åker inom två timmars avstånd hemifrån som rekommenderat. Får höra i början på juni om vi får åka längre då 😁

Lenaochbosse

Det finns många fina utsiktspunkter kring Borlänge,men då gäller det att få fart på moppen då benen är inte så starka längre.

Birger

Vi tar husbilen och gör först tre veckor i midnattsolens land och sedan lika länge i södra landet och då är förhoppningsvis havet uppvärmt också.Det här kommer att bli hur bra som helst!

Familjen Olsson

Vi har lagt ner planerna på semester i Grekland, där mannen och barnen har sin släkt. Vi vill inte bli sjuka där, eller dra med oss något dit. Vi har istället investerat i ett stort härligt familjetält, en portabel sommarstuga helt enkelt.

Hanna

Jag har fått tag i en eka,ganska gisten visserligen,så jag kommer att meta mer än tidigare.

Svenne

På sommaren har vi alltid svemester så det blir som vanligt i år också. Skåne hela juli och Dalarna i augusti. Däremot är vår Mallorcaresa i maj och USA resa i november inställda och vi hoppas få tillbaka pengarna.

Anna-Lena

Vi ska som vanligt fira vår ferie i Sverige. Vi har så mycket ogjort som finns att upptäcka. Har ingen längtan efter utlandssemester. Vi har stuga och där finns det alltid jobb om man vill. Ska pyssla med lite blommor och göra en ny rabatt med blommor. Har stor tomt och kan ha vänner på kaffe med gott avstånd till varandra. Det är ok för oss.

Marie Berg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer