• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rovdjursparken sätter hoppet till svenskar på dagutflykt om reserestriktionerna håller i sig. Hör Johan Sares om utsikterna för sommaren. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Tvåtimmarsregeln avgör sommaren – hälften av gästerna är holländare

Uppdaterad
Publicerad
Orsa Rovdjurspark har varit stängd sedan innan påsk. Men nu öppnar anläggningen igen och hoppas på lättade reserestriktioner.
– Normalt är det sommarhalvåret som är den stora publikmagneten, nu får framtiden utvisa hur det blir i år, säger Johan Sares, anläggningschef på Rovdjursparken och Orsa Grönklitt.

Rovdjursparken omfattas inte av regelverket för allmänna sammankomster enligt Johans Sares:

– Det är ju en stor park med långa promenadsträckor, det är ju en fyra-fem kilometer för att ta sig runt här, berättar han.

Anläggningen har dock vidtagit en rad åtgärder innan de nu öppnar igen. Till exempel ser man över kösystemen och man ställer in alla aktiviteter som samlar många människor, till exempel djurmatningar och djurinformation.

Reserestriktionerna avgör

Orsa Björnpark och omgivande Orsa Grönklitt ingår i samma koncern och arbetar tätt med bland annat logi och aktiviteter. För destinationen är reserestriktionerna, den så kallade tvåtimmarsregeln, en utmaning då till exempel många av gästerna kommer från Mälardalen och hälften av de som bokar logi på anläggningen kommer från Holland.

Den 15 juni kommer nya besked om reserestriktionerna, innan dess är det svårt att sia om hur sommaren blir.

– Allt är ju så ovisst idag. När vi tittar på bokningsläget på våra stugor ligger vi idag 20 procent under normalt, men då har ju gästerna möjligheten att avboka, så vi vet inte, det enda vi kan göra är att följa de direktiv som finns och anpassa verksamheten efter det och se vad som händer, säger Johan Sares.

I klippet berättar Johan Sares mer om holländska gäster och hoppet om svenskar som väljer en sommar på hemmaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer