De blev oskyldigt misstänkta för cannabisfabriken i Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Lannebjer blev oskyldigt indragna i polisutredningen om den stora cannabisodlingen i Fredriksberg och misstänkta för grovt narkotikabrott.

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i målet där tingsrätten dömde sex män, de flesta till långa fängelsestraff, för att ha odlat cannabis i industriell omfattning, långt ut i skogen utanför Fredriksberg i sydvästra Dalarna.

Polisen dök upp

Efter att polisen slagit till mot odlingen stod de plötsligt utanför dörren till Tony Lannebjers kafé, där han arbetade med två av sina barn. Samtidigt knackade de på även i hemmet där hustrun Lindabell och ytterligare ett barn befann sig.

Cannabishärvan i Fredriksberg

– Utanför dörren står en man och visar sin polisbricka. Det var en kalldusch gånger tusen, många tankar hann snurra i huvudet på kort tid och jag började undra vad det var som hände, säger Tony Lannebjer.

Fel i register

En tidigare fastighetsförsäljning och ett icke uppdaterat register hos polisen ledde till att familjen kopplades ihop med cannabisodlingen.

I klippet ovan berättar Tony och Lindabell om hur det gick till när de först blev misstänkta och senare avskrivna från misstankarna om grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabishärvan i Fredriksberg

Mer i ämnet