”Hamnar man på ett boende för äldre eskalerar demenssjukdomen” -Carina Lindegren från Demensförbundet Foto: Fredrik Sandberg/TT och Rosie Alm

Demensförbundet: ”Yngre dementa ska ha personlig assistans”

Uppdaterad
Publicerad

Den som är dement och under 65 år omfattas av LSS-lagen som bland annat styr vilken typ av hjälp du har rätt till. Men lagen tolkas olika av landets kommuner och det får stora konsekvenser för den sjuka och dess anhöriga, menar Carina Lindegren vid Demensförbundet.

SVT Nyheter Dalarna har träffat 52-åriga Nils Turney i Borlänge som varit tvungen att flytta runt mellan olika boenden, något som ska ha försämrat hans demens. En situation som tyvärr inte är ovanlig just när det gäller yngre med demensdiagnos, enligt Demensförbundet:

– De yngre och dementa hamnar i många fall mellan stolarna på grund av att det är luckor i LSS-lagen. Det gör att olika kommuner tolkar lagen olika och när människor ringer till oss med frågor kan vi aldrig svara på vad som generellt gäller, säger Carina Lindegren som är vice ordförande i Demensförbundet.

”Tycker att LSS är väldigt solklar”

Men Pernilla Söderlund som är sektorchef i Borlänge kommun håller inte med.

– Jag tycker att LSS är väldigt solklar, både i de insatser som finns och de målgrupper som kan söka insatser enligt lagen.

Varför blir det då olika insatser i kommunerna?

– Kommunerna har ju också ett självstyre i att tolka olika saker utifrån lagen.

Drar ut på beslut

I LSS-lagen stor bland annat annat att ”den enskilde skall genom insatserna tillförsäkras goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade”.

– Kommuner förhalar många beslut tills personen fyller 65 år. Till exempel ska yngre dementa ha personlig assistans men det försöker många kommuner komma förbi, säger Carina Lindegren.

Fel boende kan göra att sjukdomen eskalerar

Enligt henne det vanligt att att kommunerna, precis som i Nils Turneys fall, har problem att lösa boendefrågan för den som är ung och dement.

– Många tror att demenssjuka tappar uppfattningen om allt och alla men känslorna finns kvar. Hamnar man då på ett boende för äldre och ser utvecklingen av deras demens kan man först och främst bli deprimerad, få andra psykiska besvär och sjukdomen eskalerar.

Yngre med demens

Cirka 130 000-150 000 människor i Sverige lever med en demenssjukdom, cirka 10 000 av dem är under 65 år.

Det är en något högre andel män än kvinnor som får diagnosen när de är under 65 år.

Men det är svårt att veta hur stort mörkertalet är då yngre personer sällan tror att deras problem beror på demens i första hand.

Källor: Demensförbundet och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.