Åtta månader av mejl är raderade. Dan Nygren kan ha brutit mot lagen. Foto: SVT

Kommundirektören raderade tusentals mejl

Publicerad

Den avgående kommundirektören i Falun och ytterligare en tjänsteman i ledningsförvaltningen kan ha begått lagbrott.

SVT nyheter Dalarna kan nu avslöja att de båda, i strid med offentlighetsprincipen har raderat tusentals allmänna handlingar.

– Det är en väldigt allvarlig handling, ett brott mot grundlagen, det kan mycket väl vara kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Tusentals brev borta

Det var i november som det stod klart att kommundirektören i Falun, Dan Nygren lämnar sin post efter SVT Nyheter Dalarnas granskning. SVT hade då avslöjat att Nygren använt sig av visselblåsarfunktionen för att göra sig av med en hög chef i ledningsförvaltningen. Nu visar det sig att utredningen om vad som egentligen hände kan komma att försvåras. Dan Nygren har nämligen raderat tusentals brev i sin mejlbox.

Allmänna handlingar

Kjell Nyström, som är tillförordnad chef för ledningsförvaltningen i Falun menar dock att mejlen ska gallras kontinuerligt och tas bort när de är inaktuella och att det inte är brottsligt:

”Kurser, inbjudningar, arbetsmaterial och diarieförda ärenden kan tas bort när dessa omhändertagits på annat sätt.”

Professor Olle Lundin är kritisk. Mejl är allmänna handlingar och ska enligt offentlighetsprincipen diarieföras och finnas tillgängliga:

– Att man gör på det här viset är bara ett sätt att se till att insynen i den offentliga förvaltningen minskar radikalt. Det är helt i strid med vår grundlag.

– Då har man totalt missförstått vem man är och vilken funktion man ska fylla, säger Olle Lundin.

Åtta månader mejl borta

Dan Nygren har inte bara gallrat sin mejl. För minst åtta månader under 2016 är mejlen helt raderad, även den period då det så kallade visselblåsarärendet först blev känt i organisationen. Ytterligare en tjänsteman vid ledningsförvaltningen har raderat mejl för samma period.

– Om man har gjort det här medvetet och systematiskt, som det ser ut att vara, så skulle det mycket väl kunna vara tjänstefel. Då finns det en risk för att polis och åklagare, eller justitieombudsmannen vid en anmälan skulle kunna åtala de här individerna, menar Olle Lundin.

Kjell Nyström återkommer senare i ett mejl efter att SVT ställt ytterligare frågor:

”Vi kommenterar inte enskilda personer men förutsätter att varje medarbetare hanterar handlingar på ett korrekt sätt. Detta innebär att de mejl/handlingar, in- och utgående som är av den karaktären att de ska diarieföras, diarieförs.”

Ingen kommentar från Nygren

Vi har sökt Dan Nygren men han har inte återkommit.

LÄS MER: Så får du koll på granskningen

TV: Se hela SVT Nyheters Dalarnas granskning av Falu kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Dalarna granskar Falu kommun

Mer i ämnet