Områdespoliserna gillar sitt arbete på Tjärna Ängar. Foto: Fredrik Agné, SVT

”Det finns en liten klick ungdomar som inte gillar oss”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Ställ och Marie Edlund är områdespoliser på Tjärna Ängar. De känner området väl och känner nästan alla som bor där. Människor stannar och pratar med dem, gamla som unga. Det handlar om att bygga ett förtroende, säger poliserna.

– Nyckeln till tillit och förtroende här på Tjärna Ängar är uthållighet, säger Marie Edlund.

Vi berättar att vi träffat ungdomar som inte har något förtroende för polisen. Och som säger sig bli hårt behandlade i sina möten med patruller.

– Det finns en liten klick ungdomar som inte gillar oss. Men de allra flesta här, tycker jättemycket om oss. Vi har byggt jättebra relationer här i området. De flesta hälsar oss med namn, säger Anna Ställ.

Har inte alltid tid att förklara

Anna Ställ förklarar att den som anser sig ha blivit för hårt behandlad av polis, måste anmäla det. Och att man kan ta hjälp av föräldrar, skola, eller fältassistenter.

De unga killar vi pratat med förklarar också att deras misstro inte riktar sig direkt mot områdespoliserna, utan gäller yrkeskåren som helhet. De säger sig också bli stannade och kontrollerade utan anledning.

– Vi måste alltid ha en anledning att kontrollera en person. Men vi har heller inte alltid tid att stå och förklara varför vi stannar eller omhändertar någon, säger Anna Ställ.

Känner sig som hemma

De säger att de trivs med arbetet i området. Att de känner sig som hemma. 

– Alla anstränger sig hårt här på Tjärna Ängar. Men det finns samtidigt stora utmaningar här. Mycket av det som händer, sker i det dolda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjärna Ängar inifrån

Mer i ämnet