Det här visste du inte om Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 mars går startskottet för det 96:e Vasaloppet i ordningen i Sälen. Det är 90 kilometer som ska åkas på skidor från Sälen till Mora – det har de flesta koll på. Men här kommer några fakta som du kanske inte kände till.

• Förutom i svensk TV direktsänds Vasaloppet i år också i följande 16 länder: Norge, Finland, Italien, Tjeckien, Polen, Frankrike, Danmark, Lettland, Israel, Grekland, Malta, Cypern, Turkiet, Australien, Nya Zeeland och Kanada.

• Den lägsta temperaturen vid starten av Vasaloppet i Sälen är -30 grader C, den uppmättes 1935 och 1987. Den högsta starttemperaturen, +4,5 grader C och uppmättes 2015.

Vasaloppet

• Varje åkare i Vasaloppet går i genomsnitt ner tre kilo under ett lopp, vilket gör att ungefär 23 000 Vasaloppsåkare ”saknas” efter alla de 94 loppen.

• Kroppslängden minskar också under loppet. Diskarna i ryggraden trycks ihop och fotvalven trampas ner. Under loppet krymper åkarna med sammanlagt 220 meter.

• Flest Vasalopp har Börje Karlsson från Landsbro IF SK åkt: 59 lopp, dock inte i följd. (Börje har startat i Vasaloppet 60 gånger, men 2017 kom han inte i mål. Det gjorde han emellertid åter igen 2018.) 85-årige Börje är anmäld till Vasaloppet även i år.

Fakta: Vasaloppet

Kolla på klippet ovan för att se hur Vasaloppsåkare maskerade sig mot kylan 1987.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet