SVT:s reporter berättar mer i klippet om det nya spurtpriset i Vasaloppet 2020. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Nytt spurtpris i Vasaloppet – efter första långa uppförsbacken

Uppdaterad
Publicerad

Om bara några månader är det dags för det klassiska längdskidloppet Vasaloppet. Och till den 96:e upplagan får tävlingen en extra krydda, nämligen ett spurtpris på toppen av den första långa uppförsbacken i Berga by.

Vasaloppet har haft sin start i Berga by sedan 1961 och den första långa uppförsbacken är dessutom är Vasaloppets högsta punkt på 528 meter över havet.

Loppet ingår i långloppscupen Visma Ski Classics och för två år sedan implementerade man en så kallad Climb-tävling, alltså att den i dam- respektive herrklassen som kommer först upp i en backe vinner ett spurtpris.

”Bidrar till mer spänning”

1 mars 2020 kommer en sådan variant att ingå även i Vasaloppet. Redan efter drygt 13 minuters åkning kommer eliten att nå den första uppförsbacken och då kommer de fem snabbaste damerna och tio snabbaste herrarna att få poäng.

– Första backen i Vasaloppet är inte den längsta eller brantaste i Visma Ski Classics, men det är ett välkänt landmärke för långloppsåkare, elit som motionär. Att vi implementerar en Climb-position på toppen av backen bidrar till ännu mer spänning de första tre kilometerna av Vasaloppet och fler Pro Team-åkare kommer sätta full fart till krönet, säger David Nilsson, VD för Visma Ski Classics i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Vasaloppet 2020

Mer i ämnet