Inger Klangebo kallades till samtal med sin chef, som själv skapat ett visselblåsarärende om henne. Foto: SVT

”Det känns som att jag är i en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 februari ringer Dan Nygren till Inger Klangebo och ställer in ett planerat medarbetarsamtal. Anledningen, säger han, är ett visselblåsarärende och att han måste till kommunrevisionen. Då vet hon ännu inte vad som komma skall.

På lunchen samma dag träffas de igen. Inger frågar hur det det gick hos revisionen.

– Då säger han att det är ett synnerligen allvarligt ärende, det låter mycket allvarligt, säger Inger Klangebo.

SVT granskar Falu kommun

Men att ärendet rör henne själv, det får hon inte reda på. Först en vecka senare, den 7 mars, kallas hon till kommundirektörens rum.

– Och då säger han att: Jo det här visselblåsarärendet som jag nämnde för dig förra veckan, det är du. Jag fattade ingenting, säger Inger Klangebo.

Han börjar berätta vad det handlar om. Att hon i utbyte mot att hon köpt tjänster ska ha fått en utbildning betald.

– Och då säger jag att du vet ju vilken utbildning jag har gått, vi har ju till och med ett avtal skrivet på villkoren runt utbildningen du och jag, säger Inger Klangebo.

Men avtalet diariefördes aldrig och Dan Nygren säger enligt Inger Klangebo att han inte har det kvar. Samma kväll skickar hon in en kopia på avtalet – där Dan Nygrens underskrift tydligt framgår.

– Det känns som jag är i en mardröm. Jag kan liksom inte tänka att det är så illa att han velat misskreditera mig. Men det är ju min tolkning, att jag blivit utsatt för det, säger Inger Klangebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet