Sofia Choura som jobbar som Socialskreterare tycker att processen borde göras om. Foto: Charlotte Pettersson, SVT / Christine Olsson, TT

Nytt förslag: Bekräfta ditt faderskap genom mobilapp

Uppdaterad
Publicerad

Den något krångliga processen att bekräfta faderskap skulle kunna underlättas om den gjordes digitalt, till exempel med bank-ID, menar socialsekreterare. Dessutom skulle ärendehanteringen spara tiotals miljoner – men det kräver en lagändring.

När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta med varandra måste faderskapet, enligt lag, fastställas. Detta sker genom att föräldrarna vid ett besök hos familjerätten undertecknar en faderskapsbekräftelse.

Undertecknandet ska även bevittnas av två andra personer, en process som kan anses både överdriven och förlegad.

– Jag tror att det skulle bli smidigare och det skulle bli en mindre arbetsbelastning för oss som jobbar på familjerätten om vi skulle kunna sköta det digitalt, säger Sofia Choura som jobbar som socialsekreterare på familjerätten.

Kräver lagändring

För att kunna bekräfta föräldraskapet digitalt krävs att föräldrabalken förnyas, alltså att en ändring av lagen görs.

Det pågår en utredning på uppdrag av regeringen som ska se över delar av föräldrabalkens regler. Förutom att det i den föreslås att det ska vara möjligt att bekräfta ett faderskap eller föräldraskap elektroniskt, så finns även förslag på att just bevittningen av faderskapet tas bort.

45 000 berörs

Fler än hälften av alla barn som föds i Sverige har ogifta föräldrar enligt Statistiska centralbyrån (SCB), vilket betyder att drygt 45 000 barn och deras föräldrar berörs av förslaget.

Kostnader för ärendehanteringen hos Socialnämnden beräknas minska med 90 miljoner.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2021.

Regeringen: Nya regler om faderskap och föräldraskap (extern länk)

RFSL: Nya regler kring föräldraskap (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.