Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dödsolyckan i Orsa: Hovrätten fastställer straffet – 49-åringen döms till 2,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

2,5 års fängelse – det blev hovrättens dom mot den man som körde ihjäl en 14-årig flicka i Orsa i november. Det betyder att hovrätten går på samma linje som tingsrätten gällande straffet.

I tingsrätten dömdes mannen till 2,5 års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Den domen överklagades sedan av båda parter – åklagaren ville få straffet skärpt medan försvaret ville se 49-åringen frigiven, då man menade att olyckan inte gick att undvika. Men nu fastställer alltså Svea hovrätt fängelsedomen.

Hade inget körkort

49-åringen döms för grovt vållande till annans död, olovlig körning, smitning från trafikolycksplats, och grov vårdslöshet i trafik.

Mannen saknade körkort och bilen som han körde var belagd med körförbud, hade dåliga bromsar och sommardäck. Domen visar också att han körde för fort i ett område med relativt tät bebyggelse där olika slags trafikanter kunde förväntas röra sig.

Var påverkad av narkotika

I domen framgår även att hovrätten håller med om tingsrättens slutsats att 49-åringen inte hade tillräckligt mycket alkohol i kroppen för att det ska ha påverkat hans körning mellan Mora och Orsa, när olyckan skedde, kvällen den 23 november 2018.  Däremot ska han ha varit påverkad av cannabis.

En del i domen ändras

Hovrätten ändrar bara tingsrättens dom i ett avseende. Den 49-årige mannen ska betala skadestånd till Trafikförsäkringsföreningen istället för till målsägandena, eftersom föreningen redan betalt det skadestånd som tingsrätten dömt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet