Foto: SVT

Dödsolyckan i Orsa – detta har hänt

Publicerad

Fredagen 23 november blev en 14-årig flicka ihjälkörd på E45, söder om Orsa. En 49-årig man har medgett att han körde på flickan och har dömts. Här reder vi ut vad som har hänt.

• Larmet kom vid 21-tiden på fredagskvällen

Den 14-åriga flickan hade precis klivit av bussen mellan Vattnäs och Holen, i höjd med Vångsgärde, när bilen körde på henne. Enligt vittnen ska bilen färdats i hög hastighet vid kollisionen. Föraren avvek omgående från olycksplatsen men bilen hittades senare ungefär en kilometer därifrån. Vittnen ska ha sett en man gå från platsen där fordonet påträffades.

Flickan fördes till sjukhus med allvarliga skador. Fyra timmar efter olyckan meddelade polisen att hon avlidit.

• Polisjakt efter 49-åringen

På lördagsförmiddagen var föraren av bilen fortfarande på fri fot men polisen gick ut med att de jagade en man i 50-årsåldern, skäligen misstänkt för grovt vållande till annans död, olovligt avvikande från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik. Mannen är hemmahörande i Orsa kommun.

En stor polisinsats pågick under dagen i Orsa för att hitta den misstänkte.

• Pratar med mannen på telefon

På söndagsfömiddagen var mannen fortfarande inte anträffad men en polis fick kontakt med honom på telefon och han uppmanades att ge sig till känna.

• Hittas i Falun

Klockan 20.50 hittades mannen i Falun och han greps av polis. Det är inte känt om han överlämnat sig självmant eller inte.

• Medger att han körde på flickan – mannen häktas

Under onsdagen hålls häktningsförhandling i Mora tingsrätt som gick på åklagarens linje och häktade mannen, på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död.

Enligt åklagaren Ludmila Pronko har mannen medgett att det var han som körde på flickan men att han förnekar uppsåt eller oaktsamhet. Istället ska det ha varit en olycka han inte kunde påverka.

Åtal ska vara väckt senast den 12 december.

• Åtal väcks

Efter att flera gånger begärt förlängd åtalstid lämnade åklagare Ludmila Pronko in åtalet mot mannen vid Mora tingsrätt den 3 januari. Han misstänks för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning samt smitning från trafikolycksplats.

• Mannen döms

Den 24 januari kom domen mot mannen. Han döms till två år och sex månaders fängelse.

• Domen överklagas

Förhandlingarna i Svea hovrätt inleds efter att både försvaret och åklagaren överklagat tingsrättsdomen. Försvaret hävdar att det hela var en olycka som inte gick att undvika och hoppas få mannen frikänd.

• Hovrätten fastställer domen

Den 27 mars meddelar Svea hovrätt att 49-åringens straff kvarstår. Han döms till två och ett halvt års fängelse.

Den häktade mannen är tidigare dömd för flera fall av rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och saknade körkort.

Två månader innan dödsolyckan dömdes han för misshandel. Men eftersom mannen då tagit kontakt med en alkoholterapeut, och uppgav att han ville ordna upp sitt liv, dömde rätten honom till skyddstillsyn med en föreskrift om att genomgå alkoholavvänjande behandling istället för fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet