Foto: SVT

49-åring dömdes till fängelse för dödsolyckan i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Den 49-årige mannen från Orsa körde ihjäl den 14-åriga flickan och smet från platsen. Nu dömer Mora tingsrätt honom till två år och sex månaders fängelse.

Tingsrätten går på åklagarens linje och menar att mannen är skyldig till grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, smitning från olycksplats och olovlig körning.

49-åringen, som har en omfattande historik av trafikbrott, var vid olyckstillfället dömd till skyddstillsyn – ett straff som nu omvandlas till fängelse och den tiden läggs nu på den fängelsetid som mannen får för dödsolyckan.

Körde i 100 km/h på 60-väg

Enligt lagmannen Lars Tomth har rätten funnit följande styrkt:

• 49-åringen hade inte körkort och han körde en bil som hade körförbud. Under körningen mellan Mora och Orsa körde mannen om flera bilar i hög hastighet, strax innan olyckan körde han om en lastbil.

• Hastigheten vid olyckstillfället var minst 100 km/h på den aktuella vägen som tillåter 60 km/h

• Rätten menar även att 49-åringen vid flera tillfällen genade i kurvor och vid olyckan körde han på flickan i det vänstra körfältet, sett från mannens håll. Mannen såg inte flickan, som var nära den upplysta busshållplatsen, förrän någon sekund innan kollisionen.

• Mannen agerade grovt oaktsamt och ska dömas för grov vårdslöshet i trafik, med tanke på mannens bristande uppmärksamhet då han, under de nämnda omständigheterna, körde bil på det sätt som han gjorde.

Ska betala skadestånd till flickans familj

Någon annan påföljd än fängelse kan inte väljas enligt en enig tingsrätt, eftersom straffvärdet är högt och brotten allvarliga. Påföljden blir två år och sex månaders fängelse. Mannen ska också betala skadestånd till flickans föräldrar och syskon med vardera 60 000 kr.

Höll sig undan i två dygn

Efter olyckan smet mannen från platsen och höll sig undan i två dygn innan han greps på en krog i Falun. Mannen är sedan tidigare dömd för flera trafikbrott såsom rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och han saknade körkort. Två månader före olyckan dömdes han för misshandel och fick skyddstillsyn med särskilda föreskrifter – att genomgå alkoholavvärjande behandling.

Drack starköl timmar före olyckan

Under rättegången medgav mannen att han druckit två starköl ett par timmar före olyckan. Den här dagen blåste han heller inte i den mätutrustning han hade kopplad till sin telefon och som var en del i den alkoholavvärjande behandlingen han ålagts att gå igenom.

SVT söker mannens advokat Hans Östberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet