Hör åklagare Ludmila Pronko berätta om hon kommer att överklaga domen till hovrätten. Foto: SVT

Hör åklagaren kommentera domen – ”Tydlig och välformulerad”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömdes den 49-åriga mannen till två år och sex månaders fängelse, men åklagare Ludmila Pronko hade yrkat på minst tre års fängelse. Hon har dock ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen eller inte.

– Jag delar tingsrättens resonemang i skuldfrågan, jag tycker att domen är tydlig och välformulerad när det gäller att fastställa att den åtalade har agerat grovt oaktsamt, att detta risktagandet har lett till påkörningen och döden, säger Ludmila Pronko.

Ludmila Pronko yrkade alltså på tre års fängelse när det gäller straffvärdet. Det gjorde hon efter att ha tagit del av praxis, bland annat en dom från högsta domstolen med liknande omständigheter som i det här fallet.

Hur kunde det hända?

– Jag förstår att tingsrätten har gjort en avvägning och bedömt omständigheterna i det fallet mot omständigheterna i det andra fallet, säger hon.

Ludmila Pronko har ännu inte beslutat om hon kommer att överklaga domen till hovrätten, starta klippet ovan för att höra hennes resonemang om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet