Här förs den misstänkte mannen till häktesförhandlingen i Mora tingsrätt. Foto: SVT

Misstänkte föraren åtalas för att ha kört ihjäl 14-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit häktad misstänkt för att ha kört ihjäl en 14-årig flicka utanför Orsa åtalas nu för bland annat grovt vållande till annans död och för att ha smitit från olycksplatsen.

Den 14-åriga flickan hade precis klivit av bussen mellan Vattnäs och Holen, i höjd med Vångsgärde, när bilen körde på henne. Flickan fördes till sjukhus med allvarliga skador. Fyra timmar efter olyckan meddelade polisen att hon avlidit.

Fyra åtalspunkter

Nu åtalas en man i 50-årsåldern som suttit häktad sedan den 28 november för att ha kört ihjäl flickan.

Hur kunde det hända?

Åtalet rymmer flera åtalspunkter, förutom vållande till annans död åtalas mannen för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning samt smitning från trafikolycksplats.

Berättade om alkoholkonsumtion

I den bevisning som åberopas finns flera vittnen som ska ha sett kollisionen och också vittnen som pratat med den misstänkte mannen efter olyckan. I de samtalen ska han enligt åtalet ha berättat olika detaljer kring sin körning och sin alkoholkonsumtion.

Bilen som den misstänkte mannen körde var avställd, belagd med körförbud samt hade bristfälliga bromsar och fel på styrsystemet. Kollisionen skedde i den mötande trafikens körfält på en plats där åklagaren slår fast att man kunde räkna med att gångtrafikanter rörde sig.

Mannen själv förnekar brott men har tidigare medgett att det var han som körde på flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet