Blommor och ljus har lagts på vägen där flickan blev påkörd. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT/SVT grafikVisa alla (3)
Visa alla (3)

14-årig flicka död efter smitningsolycka – polisen jagar 50-årig man

Publicerad

En 14-årig flicka blev påkörd av en bil på E45:an söder om Orsa på fredagskvällen. Bilföraren avvek från olycksplatsen och nu letar polisen efter en man i 50-årsåldern. Natten mot lördagen meddelade polisen att flickan omkommit.

Larmet om olyckan kom vid 21-tiden på fredagskvällen och initialt skulle en lastbil och en personbil ha kolliderat. Det visade sig sedan inte stämma.

Klev av bussen – blev påkörd

Det handlade istället om en 14-årig flicka som precis hade klivit av en buss när hon blev påkörd av en bil. Bilen påträffades av en polispatrull cirka en kilometer från olycksplatsen. Enligt vittnen sågs en man gå från platsen.

– Föraren har därefter avvikit från platsen. Vi har hittat bilen men inte föraren, men det hoppas vi att vi gör snart, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen, under kvällen.

Avled på sjukhuset

Tre ambulanser och en ambulanshelikopter larmades till platsen och flickan fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Hon avled senare på sjukhuset. Det hela tyder på att det var en olycka, men vi får utreda händelsen. Vi försöker få tag i bilägaren nu, säger polisens vakthavande befäl Erik Hiding under natten mot lördag.

Flickans anhöriga är underrättade.

Polisen jagar man i 50-årsåldern

På lördagsmorgonen är föraren fortfarande på fri fot, men vid 11-tiden meddelar polisen att de har en misstänkt person.

– Vi har en skäligen misstänkt man i 50-årsåldern som vi letar efter, säger Mats Öhman vid polisen Bergslagen.

Mannen är misstänkt för olovligt avvikande från trafikolycksplats, grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Mats Öhman berättar att det utan tvivel är den bil som hittades en kilometer från olycksplatsen som var inblandad i olyckan. 

– Vi är helt säkra på att det är den bilen, skadorna var alldeles färska och bilen stämmer överens med vittnesuppgifterna. Dessutom har vi beslagtagit ett antal detaljer från kollisionspunkten, det känns uteslutet att det skulle vara någon annan bil.

Teknisk undersökning av bilen

Utöver fynd som gjorts på och i närheten av olycksplatsen har bilen tagits i beslag för teknisk undersökning. Och utredningsläget ser gott ut, enligt Mats Öhman.

– Vi hoppas hitta på honom under dagen, vi har flera patruller ute.

Föraren smet från platsen och bilen hittades en kilometer från olyckan på E45:an söder om Orsa. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

14-åring död i smitningsolycka i Orsa

Mer i ämnet