Dödsolyckor i trafiken har stigit senaste året – Dalarna ett av de farligaste länen

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckor i trafiken har minskat de senaste åren, men nu visar en mätning att trafikolyckor ökat under 2018. Dalarna är inget undantag i brottsstatistiken; i förhållande till antalet invånare är Dalarna ett av de farligaste länen vad gäller trafikolyckor.

Under 2018 dog totalt 324 personer i vägolyckor, det är högst antal döda i trafiken på tio år.Det visar en mätning som myndigheten Trafikanalys gjort. Men det är inte på våra snabbaste vägar som det är farligast att åka – det är på landsvägar som flest dödsolyckor inträffar.

– Vi hade ovanligt mycket mötesolyckor i år. Dessa skedde främst på 70, 80- och 90 vägar där vi inte har mittseparerat. Vi hade också en stor andel med tung trafik, säger Maria Krafft, Trafikverket.

Hastigheter på dalavägar

Tunga lastbilar var inblandade i 64 dödolyckor, eller 19 procent av de totala dödsfallen i trafiken 2018. I 43 av fallen var en personbil och en tung lastbil inblandade i olyckan.

Fredag – vanligaste olycksdagen i trafiken

Under 2018 omkom flest personer på fredagar, 53 stycken. Minst antal dog på en tisdag.

Under det senaste decenniet har antalet omkomna per veckodag varit i snitt 38 personer för måndag-torsdag och 44 personer för helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet